Tarihi Sofular Hamamı
Tarihi SOFULAR HAMAMI 300 yılın üzerinde tarihi dokusu ile yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir. Türk hamamının bütün tarihi dokusunu bünyesinde barındıran hamam, osmanlı hamam kültürününün görselliğini günümüze taşımaktadır. İstanbul’un en çok turist alan tarihi yarım adasında bulunan Tarihi Sofular Hamamı haftanın her günü açık olup bay ve bayan lara ayrı ayrı bölümlerde hizmet vermektedir. Sauna sının göbek taşının yanı sıra kese kültürünüde uygulatabilceğiniz hamamda sogukluk ve sıcaklık bölmelerinde hijyenik bir ortamda asırları geride bırakmış bu yapıt içerisinde tamamen türk tarihindeki temizliğe verilen ehemmiyetin safhalarını yaşayacaksınız. Tarihi Sofular Hamamı siz degerli misafirlerini ağırlamaktan gurur duyacaktır.
Sofular Mahallesi’nde bulunan bu hamam, adını Sofular Camii’nden almıştır. Hamam, Sofular Caddesi’yle Molla Hüsrev Caddesi’nin birleştiği yerde bulunur. Hamamın karşısında Molla Hüsrev Sofular Camii ve biraz gerisinde de Bıçakcı Alaeddin Camii yer alır. Hala faaliyette olan bu hamam, çifte hamam olup, II. Bayezid vakfındandı. Sultan II. Bayezid burayı Edirne’deki Külliyesine gelir getirmesi amacıyla yaptırmıştı. Camekanın ortasında fiskiyeli kare bir havuz, iki katlı soyunma odaları ve çatısında da ahşap bir fener vardır. Ilıklığın sağında duvara bitişik konumda olan üç göz keselik ve ılık halvet bulunmaktadır. Halvetlerin üzeri birer kubbe ile örtülmüştür. Ilıklığın üzeri ise tonoz çatılıdır. Harare kapısının sağ ve solunda birer peyke mevcuttur ve bunların üzerini fanuslu bir kemer kapatır. Halvetlerin kubbe etekleri şekilli ve sofaların üzeri de tonoz çatılıdır.
Sofular Hamamı, ortasındaki büyük kubbenin altında sekizgen bir göbek taşı olan aydınlık bir hamamdır. Hamamın orijinal halı H.12249 / M.1833 tarihindeki Cibali yangınında yanmıştır.